Normal_rolstoel__3_

Het nieuwe Isala ziekenhuis in Zwolle is slecht toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Door de Zwolse Gehandicaptenraad (ZGR) is felle kritiek geleverd op de toegankelijkheid en bruikbaarheid van het vorige week geopende ziekenhuis voor mensen met een fysieke beperking. Dat meldt de Stentor.

Volgens voorzitter Jaap Breugem heeft de ZGR meerdere keren overleg gehad met het ziekenhuis maar is er met een groot deel van de aandachtspunten niets gedaan. Zo zijn de gangen in het ziekenhuis te smal om elkaar in een rolstoel te kunnen passeren en de liften te klein om een elektrische rolstoel om te kunnen keren. Verder blijken lang niet alle praktijkruimten in de polikliniek toegankelijk voor personen in een rolstoel. De aanmeldzuilen waarop cliënten met een pas(poort) moeten inchecken zijn niet te bedienen vanuit een rolstoel en er zijn geen geleidelijnen voor blinden. Breugem: 'Er staat een mooi ziekenhuis, maar het is voor mensen met een beperking helaas noodzakelijk om met hulp het gebouw te betreden.'

Een woordvoerder van Isala laat weten dat de gehandicaptenraad de ambities 'heel hoog' heeft gelegd. De raad zou hebben vastgehouden aan niet vastgestelde normen. Daarentegen is het internationaal toegankelijkheidssymbool (ITS) wel officieel erkend. Het ziekenhuis heeft hiervoor een voorlopig certificaat gekregen. 'Dat betekent dat het volgens internationale normen toegankelijk wordt bevonden voor minder validen', aldus de woordvoerder. Isala zou een van de weinige ziekenhuizen zijn met een dergelijk certificaat. De woordvoerder laat weten dat na overleg met de ZGR wel degelijk een aantal aanpassingen is doorgevoerd. Isala kan zich niet vinden in de kritiek op de breedte van de gangen. Rolstoelers kunnen bij de aanmeldzuilen hulp krijgen van vrijwilligers.

© Nationale Zorggids