Logo_novo_logo

De zorgorganisatie NOVO in Onnen wist dat de gehandicapte vrouw, die werd opgenomen en later overleed na een hardhandig optreden van vier medewerkers, misschien meer zorg nodig had. Ook was NOVO ervan op de hoogte dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een verzoek tot zwaardere zorg had afgewezen. Dat meldt de NOS. 

Hoeveel zorg mensen nodig hebben wordt in de gehandicaptenzorg uitgedrukt in zorgzwaartepakketten: ZZP1 is het lichtste pakket. Hoe hoger het ZZP, hoe meer zorg nodig is en hoe hoger de vergoeding voor de zorginstelling. Volgens de oorspronkelijke indicatie had de vrouw met ZZP3 betrekkelijk lichte zorg nodig. Ggz-instelling Linis Lentis, waar de vrouw zorg kreeg voor zij naar NOVO verhuisde, had echter bij het CIZ een zwaardere indicatie aangevraagd vanwege de gedragsproblemen van de vrouw. Uit een brief van het CIZ blijkt dat deze de beperkingen van de overleden vrouw niet erg genoeg vond om zwaardere zorg te indiceren. Zij woonde vrijwillig in de NOVO woonomgeving, waar verder vooral cliënten wonen met een ZZP6 of 7.

Het bestuur van NOVO liet op 10 augustus aan NRC Handelsblad weten dat de overleden vrouw in het tehuis op de verkeerde plek zat, omdat ze meer zorg nodig had dan NOVO kon bieden.

Kamerlid Vera Bergkamp van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn om opheldering te krijgen over het indicatieproces. Zij vraagt zich af waarom de ggz-instelling Linis Lentis en het CIZ zo verschillend dachten over de hoeveelheid zorg die de vrouw nodig had.

© Nationale Zorggids