Logo__cid_c6f31683805c446ab33637903aae7313_fleurpc

De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) start een landelijke actie en een online petitie tegen de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet voor chronisch zieken en gehandicapten in 2014. Dit gebeurt in samenwerking met de CG-Raad en Platform VG.

De actie heet 'Wij willen blijven meedoen' en wordt aangekondigd naar aanleiding van de presentatie van het rapport van Nibud eerder vandaag. Uit dit rapport wordt duidelijk dat chronisch zieken en mensen met een beperking in 2014 te maken krijgen met een zeer fors koopkrachtverlies ten gevolge van de voorgenomen maatregelen in het regeerakkoord. Naast het stopzetten van de tegemoetkomingen op basis van de WTCG en de Compensatie Eigen Risico is het verdwijnen van de aftrek van specifieke zorgkosten een van de maatregelen.

De ANGO is als HUBA (hulp bij aangifte) partner van het Ministerie van Financiën al jaren actief om de doelgroep chronisch zieken en mensen met een beperking te ondersteunen bij het doen van belastingaangifte. Met kennis uit de dagelijkse praktijk van ruim 12.000 aangiftes stelt de organisatie vast dat de berekening van het Nibud juist is. Volgens de ANGO worden de effecten van het afschaffen van de aftrek specifieke zorgkosten in het rapport aan de lage kant geschat en zullen deze in werkelijkheid voor veel van de betrokken mensen nog hoger uitvallen. Een achteruitgang van tussen de vijftien en twintig procent in besteedbaar inkomen is voor de doelgroep in 2014 een bijzonder dreigend maar reëel perspectief, aldus de ANGO.

© Nationale Zorggids