Logo__cid_15ed933b46154d04aa72689f8595e01a_fleurpc

Op 16 september 2013 wordt in Assen een Longpunt geopend voor patiënten met een longziekte en hun partners. Het Longpunt verzorgt maandelijks een themamiddag waar informatie en ervaringen kunnen worden gedeeld en is een initiatief van onder anderen het Longfonds (voorheen Astma Fonds). 

Wie een longziekte heeft, krijgt meestal de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Patiënten kunnen bijvoorbeeld vragen hebben over de inname van medicatie of over de manier waarop zij het leven met hun ziekte zo goed mogelijk kunnen inrichten. Ook kunnen er vragen zijn over hulpmiddelen en instanties, en wat de omgeving kan betekenen voor longpatiënten.

In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. In samenwerking met het Wilhelmina Ziekenhuis, ICARE Thuiszorg, Fysiotherapeuten, Huisartsen en Apotheken opent het voormalige Astma Fonds nu een tweede Longpunt in Drenthe. Hier zullen iedere maand themamiddagen worden georganiseerd waarop patiënten, hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Er zullen voordrachten worden gehouden door afwisselend (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers. Een belangrijke functie van het Longpunt is dat het dé plek is om ervaringen uit te wisselen, tips te krijgen en zorgen te delen.

De feestelijke opening van Longpunt Assen is op maandag 16 september om 14.00 uur in ’M.F.A. Schakelveld’ aan de Witterhoofdweg 1 te Assen. De opening wordt verricht door dhr. A. Langius, Wethouder Zorg van de Gemeente Assen. Longarts dr. S. de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis houdt een voordracht over ‘Ziektebeeld longaandoeningen, de kenmerken, verschillen en overeenkomsten'. Naast informatie is er alle gelegenheid om vragen te stellen. De themabijeenkomsten zijn vervolgens elke derde maandag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie is te verkrijgen via longpuntassen@longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken aangezien veel longpatiënten daar last van hebben.

© Nationale Zorggids