Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

(Novum) - Gemeenten worden waarschijnlijk toch niet verantwoordelijk voor de persoonlijke verzorging van hulpbehoevenden. De NOS meldt woensdagavond op basis van bronnen dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) overweegt de verzorging, maar ook de verpleging van hulpbehoevenden per 2015 onder te brengen bij de zorgverzekeraars.

Daarmee zou een scheiding van verzorging en verpleging van de baan zijn. Eerder zouden de persoonlijke zorg en verpleging nog worden gescheiden. Verpleging moest onder het rijk blijven vallen, maar daar was veel kritiek op. De scheiding zou onwerkbaar zijn.

Het televisieprogramma Nieuwsuur meldt dat verschillende bronnen bevestigen dat de gesprekken over een alternatief in een vergevorderd stadium zijn en dat de knip tussen persoonlijke verzorging en verpleging waarschijnlijk niet doorgaat. Directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zei woensdagavond in Nieuwsuur dat ze hoopt dat de knip van tafel gaat. "We doen er heel erg ons best voor."

Volgens Wind is er steeds meer draagvlak voor het opnemen van de verzorging en verpleging in de Zorgverzekeringswet. "Ik zie de komende weken met vertrouwen tegemoet, maar we zijn er nog niet."