Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Op zaterdag 21 september wordt in Utrecht de Nederlandse editie van de jaarlijkse Wereld Doven Dag (WDD) georganiseerd. Het centrale thema van de dag is visuele verrijking, waarbij gebarentaal een belangrijke rol speelt. Er worden verschillende workshops, lezingen en voorstellingen gegeven. Dat meldt Ango.

De dag zal beginnen met een officiële openingsceremonie om elf uur. Vervolgens zijn er vier rondes met lezingen en workshops over uiteenlopende onderwerpen. Corrie Tijsseling verzorgt een lezing over het ontstaan van de World Federation of Deaf en WDD, Henk Betten vertelt over de geschiedenis van het dovenonderwijs in Europa en Bart Koolen legt uit welke voordelen er kunnen worden gehaald uit het doof zijn, het zogenoemde 'deaf gain'.

Tijdens interactieve workshops worden bezoekers uitgedaagd om mee te denken en mee te doen. Verder vindt er een debat plaats over 'Werken aan NGT 2.0', geleid door Tony Bloem. Tijdens dit debat wil hij bespreken hoe de Nederlandse Gebarentaal verder uit gebouwd kan worden, zodat bijvoorbeeld door tolken ingewikkelde zaken in het Nederlands beter vertaald kunnen worden in gebarentaal.

In de filmhoek worden tussen 12.00-17.00 uur films vertoond. Voor kinderen is er een speciaal kinderprogramma. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.dovendag.nl voor meer informatie en aanmelding.

© Nationale Zorggids