Normal_geld_briefjes_munten__-c_-euro_coins_and_banknotes

Oudere mensen met een laag inkomen en met een chronische ziekte worden onevenredig hard geraakt in hun portemonnee door de plannen van het kabinet. Directeur van de ouderenbond ANBO Liane den Haan heeft dat in een brief aan de tweede Kamer laten weten, zo meldt Zorgvisie.

Door het afschaffen van bepaalde zorgregelingen, zoals de compensatie van het eigen risico, zou een ouder echtpaar er tot 888 euro per jaar op achteruit kunnen gaan. Volgens Den Haan loopt deze groep ouderen ook nog eens geld mis door de voorgenomen afschaffing van de fiscale aftrek voor zorgkosten. 'Dit komt heel hard aan bij ouderen die alleen AOW hebben of slechts een klein aanvullend pensioen. Zij hebben niet de mogelijkheid dit nog bij te spijkeren', aldus de ANBO-voorzitter.

Met de brief aan de Tweede Kamer, waar de komende week zal worden gepraat over de afschaffing van zorgregelingen en tegemoetkomingen, vraagt de ANBO aandacht voor de gevolgen hiervan voor ouderen. Den Haan roept de Kamer op om niet alleen te kijken naar het bruto inkomen, maar naar de draagkracht van mensen.

© Nationale Zorggids