Normal_nieren

Mensen met de huidziekte psoriasis hebben meer kans op het krijgen van nierproblemen dan andere mensen. Onderzoekers aan de University of Pennsylvania waarschuwen voor het voorschrijven van medicijnen aan patiënten met psoriasis die nierschade kunnen opleveren. Dat meldt NierNieuws.

In eerdere onderzoeken werd al een verband gelegd tussen psoriasis en inflammatoire aandoeningen als diabetes, maar de relatie met nierziekten was nog niet duidelijk. Amerikaanse onderzoekers hebben een grootschalige studie uitgevoerd om na te gaan of patiënten met psoriasis vaker nierproblemen hebben dan mensen die deze aandoening niet hebben. Uit een Britse database met medische bestanden haalden ze 136.529 patiënten met milde psoriasis en 7.354 patiënten met een ernstige vorm van deze ziekte. De gegevens van de patiënten werden gekoppeld aan die van gezonde controlepersonen.

Voor patiënten met ernstige psoriasis blijkt het risico op matig ernstige tot ernstige nierschade te verdubbelen. Hierbij speelt leeftijd een rol: hoe jonger de patiënt is, hoe groter het risico. Mensen met lichte psoriasis, bij wie slechts een klein deel van het huidoppervlak is aangetast, krijgen niet vaker dan gemiddeld problemen met hun nieren.

Volgens de onderzoekers is het raadzaam om de nierfunctie van patiënten met matig ernstige tot ernstige psoriasis beter in de gaten te houden en nefrotoxische medicijnen met de nodige voorzichtigheid voor te schrijven.

© Nationale Zorggids