Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Veel chronisch zieken durven niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Bijna tachtig procent is nog nooit van zorgverzekering veranderd. Dit blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum, zo meldt Gezondheidsnet.

In totaal deden 2492 Nederlanders mee aan het onderzoek, waarvan 995 aangaf een chronische ziekte te hebben. Van de chronisch zieke respondenten blijkt 78,2 procent nog nooit van zorgverzekering te zijn veranderd. 20,7 procent van de ondervraagden met een chronische aandoening wisselt niet van verzekeraar uit angst geen aanvullende verzekering te kunnen afsluiten. Van de ondervraagden zonder chronische aandoening geeft slechts 4,7 procent dit als reden om niet over te stappen. De angst van chronisch zieken is niet ongegrond; een verzekeraar mag mensen voor de aanvullende zorgverzekering weigeren.

Over het algemeen blijken chronisch zieken kritisch te zijn over hun zorgverzekeraar. Gemiddeld beoordelen zij de verzekeraar met een 6,2. Mensen zonder chronische aandoening geven gemiddeld een 6,8. De verzekeraars scoren bij chronisch zieken vooral minder goed als het gaat om keuzemogelijkheden in de aanvullende verzekeringen. Ook de hoogte van het eigen risico wordt door chronisch zieken slecht beoordeeld; hiervoor geven ze een 4,4.

© Nationale Zorggids