Normal_verpleging

Oppositiepartijen D66 en Groenlinks zijn bang dat het persoonsgebonden budget (pgb) het onderspit zal delven als straks de langdurige verpleging en verzorging overgaat naar de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Zij eisen van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid dat het pgb wordt opgenomen in de Zorgverzekeringswet. Dat meldt gehandicaptenorganisatie ANGO.

Van Rijn besloot in oktober dat naast de verzorging ook de verpleging van hulpbehoevenden vanaf 2015 door de zorgverzekeraars geregeld moet worden in plaats van door de gemeenten. De oppositiepartijen vrezen dat een groep mensen die nu nog wel gebruik kunnen maken van het pgb dat straks niet meer kunnen in de nieuwe situatie. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp zijn verzekeraars er namelijk “niet happig op” om dit goed te regelen.

Kamerlid Bergkamp wijst erop dat zorgverzekeraars wel polissen aanbieden die op het pgb lijken maar in deze polissen bestaat er geen maximale keuzevrijheid meer. Beide partijen hopen nu dat staatssecretaris Van Rijn nu toezegt om met verzekeraars te praten opdat ze het pgb komend jaar toch invoeren als voorbereiding op de veranderingen in 2015. Volgens Van Rijn blijft het pgb in de Zorgverzekeringswet behouden met dezelfde voorwaarden. Het is wel mogelijk dat het een andere naam krijgt, volgens de staatssecretaris.

© Nationale Zorggids