Normal_gehoor_oor_symbool

Elk jaar melden zich bijna drieduizend mensen bij een bedrijfsarts met gehoorschade die ze hebben opgelopen tijdens hun werk. Gehoorbescherming wordt niet altijd gedragen en dempt niet altijd naar behoren. Dat meldt Trouw.

Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), een tak van het AMC in Amsterdam. Volgens beroepsziektenspecialist Bas Sorgdrager van het NCvB zijn de beschermingsmiddelen adequaat, maar bieden ze niet altijd een oplossing voor het filteren van schadelijk lawaai en het doorlaten van gewenste geluiden.

Sorgdrager stelt dat er sprake is van 'conflicten van plichten'. Werknemers op een bouwplaats zijn bijvoorbeeld verplicht om gehoorbescherming te dragen, maar ze moeten ook waarschuwingsgeluid kunnen horen en voldoen aan de eisen die aan communicatie worden gesteld.

Volgens het rapport is de bouw verantwoordelijk voor negentig procent van alle gevallen van gehoorschade, zoals verminderd gehoor, oorsuizen of doofheid. Maar volgens Sorgdrager is dat een vertekend beeld. 'De bouwnijverheid is de enige branche waarin actief gehoorschade wordt opgespoord door systematisch preventief medisch onderzoek.' In bijvoorbeeld de industrie 'is het preventief medisch onderzoek door een vrijblijvend karakter onvoldoende ontwikkeld. Daardoor is er ook een onderrapportage van meldingen.'

Lawaai is overigens niet de enige oorzaak van slechthorendheid veroorzaakt door het werk. Ook chemicaliën en medicijnen kunnen nadelig uitpakken voor het gehoor. Bij een verlies van dertig decibel aan gehoor in de frequentie waarop de meeste mensen praten, is er sprake van een 'sociale handicap', aldus het rapport. Het aantal mensen dat zich jaarlijks meldt bij de bedrijfsarts met gehoorproblemen stijgt de laatste jaren lichtjes.

© Nationale Zorggids