Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Mensen met een uitkering plegen opvallend vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Onder uitkeringsgerechtigden in de bijstand of met een arbeidsongeschiktheidsuitkering komt zelfdoding vier tot zes keer vaker voor. Onderzoekers adviseren om medewerkers van sociale diensten te trainen om suïcidaal gedrag te herkennen. Dat meldt Volkskrant.

“We hadden verwacht uitschieters te zien bij uitkeringsgerechtigden maar de verschillen zijn toch wel opvallend groot,” zegt onderzoekster Renske Gilissen van GGD Den Haag. “Het beeld is doorgaans dat alleenstaande mannen vaker suïcidaal zijn, maar het hebben van een uitkering blijkt ook een belangrijke factor. Onder mannen met een uitkering komt zelfdoding ruim 4,5 keer vaker voor, bij vrouwen met een uitkering is dat zelfs ruim zes keer vaker.”

Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door GGD Den Haag, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij analyseerden sociaal-economische en demografische gegevens van iederen die tussen 2002 en 2011 door zelfdoding is overleden. In tien jaar tijd komt het totale aantal neer op 15.178 zelfdodingen, dat zijn gemiddeld vier per dag.

Mensen met een uitkering zijn kwetsbaar, dat geldt met name voor diegenen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Geen werk hebben kan leiden tot depressieve gevoelens maar andersom kunnen depressiviteit en suïcidale gevoelens ook de oorzaak zijn dat iemand zijn baan kwijtraakt. “Wat oorzaak en gevolg zijn kunnen we niet achterhalen,” zegt onderzoekster Gilissen. “Voor preventiemaatregelen maakt dat niet uit. Ons onderzoek geeft inzicht in de risicogroepen waar je extra op moet letten.”

Sinds 2007 stijgt het aantal suïcides in Nederland. Internationaal is een verband gelegd tussen het aantal zelfmoorden en de stijging in de werkeloosheid.

© Nationale Zorggids