Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_eenzaam_ongelukkig_senior

Eén op de zes mensen met diabetes heeft depressieve klachten. Deze klachten worden vaak niet op tijd herkend door zorgverleners. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft in samenwerking met het VU Medisch Centrum en het Trimbos-instituut een multidisciplinaire richtlijn opgesteld die zorgverleners moet helpen bij het herkennen en bespreken van depressie bij diabetespatiënten. Dat meldt GGZ Nieuws.

Bij diabetespatiënten komt depressie twee keer zo vaak voor als bij gezonde mensen. Vroegtijdig ingrijpen kan voorkomen dat milde depressieve verschijnselen zich ontwikkelen tot een ernstige depressie. Doordat zorgverleners depressieve klachten van mensen met diabetes vaak niet op tijd opmerken start de psychosociale behandeling vervolgens te laat met alle nadelige gevolgen van dien.

De richtlijn 'Signalering en monitoring van depressieve klachten bij mensen met diabetes' dringt erop aan dat zorgverleners altijd en structureel letten op signalen van spanning en depressieve klachten. De richtlijn bevat vragenlijsten die zorgverleners kunnen gebruiken bij verdenking op depressiviteit en er wordt uitgelegd hoe de zorgverlener deze instrumenten in de dagelijkse diabeteszorg kan inzetten. Ook worden handvatten geboden om stemmingsproblemen en eventuele verwijzing te bespreken met de patiënt.

De richtlijn is is een aantal regio's getest en is nu gereed om breed ingevoerd te worden. De richtlijn is geaccordeerd door het Nederlands Instituut voor Psychologen, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Nederlandse ereniging voor maatschappelijk werkers.

© Nationale Zorggids