Normal_capsule_medicijnen_medicatie_pillen

De Vereniging innovatieve geneesmiddelen Nefarma heeft een brandbrief gestuurd aan Minister Schippers van Volksgezondheid. Zij vragen de minister dringend om een slepende zaak rond de vergoeding van enkele geneesmiddelen voor onder meer MS op te lossen. Zolang dit niet gebeurt kunnen patiënten en artsen geen gebruik maken van de medicijnen. Dit meldt Medical Facts.

Het gaat om de vergoeding van enkele medicijnen tegen bepaalde vormen van de ziekte multiple sclerose (MS), jicht en ernstige vormen van chronische obstipatie. Voor de laatste twee aandoeningen geldt dat de geneesmiddelen het uiterste redmiddel zijn voor (kleine groepen) patiënten bij wie andere middelen niet meer werken.

In de brief stelt Nefarma dat het “volstrekt onduidelijk” is waarom besluiten worden uitgesteld, zelfs wanneer vrijwel alle betrokkenen waaronder medisch specialisten concluderen dat bepaalde patiëntgroepen dringend behoefte hebben aan de geneesmiddelen.

Onduidelijkheid in de procedures lijkt besluitvorming in de weg te zitten. Nefarma vraagt de minister een eind te maken aan deze situatie door goedkeuring te geven om de betreffende middelen in het basispakket van de verzekering op te nemen. De brancheorganisatie voor innovatieve farmaceutische bedrijven vindt dat patiënten nu nodeloos in de kou staan. De medicijnen zijn er wel maar worden niet voorgeschreven of alleen incidenteel aan patiënten die de kosten zelf kunnen betalen.


© Nationale Zorggids