Normal_snelweg_file_auto_fijnstof_vervuiling

Zelfs bij lage concentraties blijkt langdurige blootstelling aan fijnstof dodelijker dan gedacht. De Europese norm voor luchtvervuiling is 25 microgram per kubieke meter, maar onderzoek wijst uit dat de risico's zelfs onder 15 mcg/m3 groot zijn. Volgens onderzoekers wordt een groot deel van de Europese bevolking aan deze concentratie blootgesteld. Dat meldt de NOS.

Onder leiding van de Universiteit Utrecht bestudeerde een groep onderzoekers uit dertien Europese landen de bestaande studies in 22 gebieden. De uitkomsten werden gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat het risico op vervroegde sterfte ook onder de Europese norm blijft bestaan. De norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie is 10 mcg/m3.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het risico dat iemand sterft door fijnstof met zeven procent toeneemt per stijging van 5 mcg/m3. 'Dat is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer', zegt onderzoeker Rob Beelen. Volgens hem valt er pas echt winst te behalen voor de gezondheid als de concentraties veel verder worden verlaagd.

© Nationale Zorggids