Normal_fentanyl

Farmaceuten Johnson & Johnson en Novartis krijgen samen een boete van meer dan zestien miljoen euro omdat ze met opzet de introductie van een goedkopere versie van een bestaand medicijn op de Nederlandse markt vertraagden. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag besloten. Het Amerikaanse J&J krijgt met 10,8 miljoen euro de grootste boete. Dat meldt de NOS.

Volgens de toezichthouder betaalde de Amerikaanse farmaceut maandelijks een bedrag aan het Zwitserse Novartis om te wachten met de introductie van een goedkopere, generieke pijnstiller. Het ging daarbij om fentanyl, een pijnstiller die honderd keer zo sterk is als morfine en vaak wordt gebruikt bij kankerpatiënten. De reguliere en duurdere variant van fentanyl is een uitvinding van J&J.

'Beide bedrijven deinsden er niet voor terug om Nederlandse patiënten, onder meer kankerpatiënten, de toegang te ontzeggen tot een goedkopere versie van dit medicijn', zegt eurocommissaris Joaquín Almunia in een verklaring. Hij hoopt dat farmaceuten door het Brusselse besluit 'tweemaal nadenken' voordat ze zich inlaten met 'dit soort concurrentiebeperkende praktijken, die schadelijk zijn voor zowel patiënten als de belastingbetaler', aldus Almunia.

© Nationale Zorggids