Normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

(Novum) - Wie voor een zieke vriend of bekende zorgt, krijgt in de toekomst recht op zorgverlof. Nu is zorgverlof alleen mogelijk als iemand moet zorgen voor een partner, kind of ouder, maar het kabinet gaat dat uitbreiden. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag aangekondigd.

Dat nu alleen zorgverlof mogelijk is voor gezinsleden, vindt Asscher 'te beperkt'. "Steeds meer mensen zijn alleenstaand en er is dus niet vanzelfsprekend een gezinslid om zorg te verlenen", schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer.

Het recht op lang zorgverlof gaat bovendien gelden voor alle noodzakelijke zorg, schrijft Asscher. Nu kan een werknemer alleen lang zorgverlof opnemen als sprake is van een levensbedreigende ziekte. Naast lang zorgverlof is er kort verlof. Dat is betaald (zeventig procent van het loon), duurt twee weken en is al bedoeld voor alle noodzakelijke zorg.

Met de uitbreiding van het zorgverlof wil het kabinet bereiken dat werknemers werk en zorg beter kunnen combineren. Nu gaan mensen die voor iemand in hun omgeving moeten zorgen, vaak minder werken of stoppen helemaal. Dat leidt tot 'onderbenutting van talent', en het is in het belang van zowel werknemers als werkgevers om dat te voorkomen, stelt Asscher.

Woensdagavond werd al bekend dat Asscher het kraamverlof voor vaders wil uitbreiden. Nu hebben mannen die net vader zijn geworden, recht op twee dagen vrij. Daar komen drie dagen onbetaald verlof bij. De werkgever kan dit extra verlof niet weigeren.

Asscher meldt ook dat ouders van te vroeg geboren kinderen recht krijgen op meer weken verlof nadat het kindje uit het ziekenhuis komt. De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) dringt daar al lang op aan, en deed eerder deze week opnieuw een oproep. Moeders krijgen nu te weinig tijd om bij hun kind te zijn nadat het uit de couveuse is gekomen.