Normal_silicone_gel-filled_breast_implants_borst_implantaten_chirurgie_medisch_wiki_-c_

(Novum) - Vrouwen die siliconen borstprotheses overwegen doen er goed aan bij hun arts te controleren of ze aanleg hebben voor allergische reacties. Dat is het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie reageert daarmee op een onderzoek van het VUmc waarin wordt geconcludeerd dat er wel degelijk vrouwen zijn met klachten door implantaten.

Het ziekenhuis van de Vrije Universiteit onderzocht tachtig vrouwen met siliconen borstprotheses die klachten hebben. Sommigen hadden alleen last van lokale borstpijn, maar de klachten kunnen zich ook verspreiden door de rest van het lichaam en tot vermoeidheid, gewrichtspijn en stijfheid leiden. Ook concentratiestoornissen treden op.

Het VUmc vermoedt dat de gevoeligheid voor siliconen genetisch is bepaald, net als allergiën voor andere zaken, zoals huisstofmijt of voeding. Bij het onderzoek bleek namelijk dat driekwart van de onderzochte vrouwen al een allergie had voordat ze last van de implantaten kregen. Hun allergie werd heviger na het inbrengen van de implantaten.

Klachten die ontstaan door borstprotheses zouden te vaak naar het rijk der fabelen worden verwezen. Artsen moeten patiënten met deze klachten volgens het VUmc serieus nemen. Als vrouwen zich met klachten melden, moet overwogen worden om de implantaten te verwijderen.

Het advies van de inspectie geldt ook voor andere prothesen van siliconen, en zowel bij reconstructieve als cosmetische chirurgie. Volgens de inspectie moet er wel meer onderzoek komen naar de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.