Normal_reik_824x675_logo_lvb_alliade_gehandicaptenzorg

In Drachten heeft een samenwerkingsverband van verschillende gehandicaptenzorginstellingen een nieuw, gezamenlijk kennis- en begeleidingscentrum geopend voor de behandeling en begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). De nieuwe organisatie, onder de naam Reik, is onderdeel van zorggroep Alliade. Dit meldt Klik.

Het centrum is een samenwerkingsproject van Tjallingahiem, Driever's Dale en onderdelen van Talant. Tjallingahiem en Driever's Dale waren al expertisecentra voor LVB-zorg aan jongeren. De centra bieden zowel zorg bij jongeren in het gezin thuis als poliklinische en 24-uurs zorg gespecialiseerde behandeling en begeleiding. Talant richt zich met name op de ondersteuning van volwassen met een lichte verstandelijke beperking. Door het samengaan heeft het noorden nu één brede organisatie voor levensloopbestendige zorg aan mensen met een lichte verstandelijke beperking van alle leeftijden.

Het nieuwe centrum Reik heeft als slogan 'Zo ver je kunt' meegekregen vanuit de gedachte dat mensen met een lichte beperking met de juiste ondersteuning meer kunnen dan ze vaak denken. Binnen Reik wordt intensief samengewerkt met (jeugd)zorg, passend onderwijs en arbeid. Reik telt zo'n duizend cliënten en ruim zeshonderd medewerkers.

De organisatie vindt een vloeiend verloop van zorg belangrijk omdat dertig tot veertig procent van de jongeren met een lichte verstandelijke beperking in hun volwassen leven nog steeds ondersteuning nodig hebben. De zorg voor jongeren en volwassen gebeurde tot nu toe vaak op verschillende plekken. Door een vloeiend verloop is het mogelijk om beter in te spelen op de ontwikkelingsmogelijkheden van cliënten.

© Nationale Zorggids