Normal_blindegeleidehond

Taxichauffeurs mogen binnenkort mensen met een blindengeleidehond niet meer weigeren. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat daar deze zomer een wet voor maken als het gemeenten niet zelf lukt taxichauffeurs te dwingen geleidehonden mee te nemen. Dit meldt Trouw.

Staatssecretaris Mansveld sprak vorig jaar oktober met de Tweede Kamer over taxichauffeurs die geen hulphonden in de auto willen toelaten. Mansveld vindt de weigeringen onfatsoenlijk en ongewenst. In een brief aan de Kamer stelt ze voor dat gemeenten het probleem via de taxiwet oplossen, in overleg met de taxibedrijven. Lukt dit niet dan komt Mansveld met de nieuwe wet.

Volgens de staatssecretaris gaat het om enkele tientallen gevallen per jaar dat iemand met een geleidehond geweigerd wordt. Dit komt vooral voor in de grote steden. Volgens de PVV gaat het dan meestal om islamitische taxichauffeurs die honden onrein zouden vinden. De gemeenten Amsterdam en Den Haag hebben hun taxichauffeurs al verplicht om blindengeleidehonden mee te nemen.

© Nationale Zorggids