Normal_maxima

Het Oranje Fonds bekroont jaarlijks drie initiatieven met een Appeltje van Oranje. Vandaag maakt het Fonds de tien genomineerden voor 2014 bekend. Zij bereikten de top tien na een publieke stemronde en een landelijke selectiedag met 36 kanshebbers. Voor het eerst dit jaar stemde het Nederlandse publiek mee op zijn favoriet.

De Appeltjes van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Koningin Máxima reikt de prijs in mei voor de twaalfde keer uit aan de drie winnaars.

Het thema van deze editie is Samen Meer. De tien genomineerde initiatieven verbinden op succesvolle en innovatieve wijze mensen mét en zonder een beperking. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vertelt: “Het Oranje Fonds wil op duurzame wijze groepen mensen bij elkaar brengen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. De tien genomineerde initiatieven laten zien welke prachtige contacten en ervaringen ontstaan als je mensen met en zonder een beperking samen brengt.”

De genomineerde initiatieven zijn: AanZet (Stichting AanZet uit Leeuwarden), Baantjer en de Rat maken een film (Cultuurhuis Wherelant uit Purmerend), Buurtmarkt Breedeweg (Stichting Buurtmarkt Breedeweg uit Nijmegen), Informele Netwerk Ondersteuning (MEE Gelderse Poort uit Arnhem), Meeleefgezin (Stichting MeeleefGezin uit Doorn), Paardrijden met en zonder beperking (Kinderboerderij De Stek uit Almere), Running Blind verovert Nederland (Stichting Running Blind uit Rotterdam), Maatje-voor-een-maatje (Amarant Groep uit Tilburg), G-groep Spado (Spado uit Bergen op Zoom), 't Hof van Thee & Leut (Emergis uit Goes).

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het 30 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

© Nationale Zorggids