Normal_07_interactieve_loopband

Mensen met loopproblemen kunnen in het Meander Medisch Centrum (MMC) in Amersfoort nu heel gericht situaties oefenen die ze in het dagelijks leven tegenkomen. De afdeling Revalidatiegeneeskunde van MMC heeft hiervoor als een van de eerste ziekenhuisafdelingen in de wereld een computergestuurde interactieve loopband aangeschaft. Dat meldt het MMC.

Veel patiënten hebben baat bij de zogenoemde Q-Mill loopband. De loopband is onder meer geschikt voor mensen met een CVA (beroerte), de ziekte van Parkinson, beenamputaties en kinderen met motorische ontwikkelingsachterstand. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen zij de benodigde vaardigheden voor het lopen veilig en op maat oefenen. Sinds begin januari is dit innovatieve hulpmiddel beschikbaar op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het nieuwe ziekenhuis.

Revalidatiearts Oudegeest: Het vernieuwende van de Q-Mill ten opzichte van een reguliere loopband is dat we op de loopbaan diverse interactieve afbeeldingen kunnen projecteren. Bijvoorbeeld drempeltjes die de patiënt moet nemen of obstakels die de patiënt moet omzeilen. Hiermee kunnen we variaties in het looppatroon trainen die nodig zijn om te reageren op veranderingen in de omgeving.'

Ook revalidant mevrouw Claassens is enthousiast: 'Ik vind het een fantastisch apparaat. Ik kan heel gericht oefenen met de problemen die ik ervaar en heb daar direct profijt van in mijn dagelijks leven.' Zowel voor volwassenen als kinderen is het mogelijk speelelementen toe te voegen, wat het oefenen nog leuker maakt.

De afdeling Revalidatiegeneeskunde van MMC is een van de grootste poliklinische ziekenhuisafdelingen Revalidatiegeneeskunde van Nederland. Om te revalideren in MMC is een verwijzing via de huisarts of specialist nodig.

© Nationale Zorggids