Normal_gemeente_arnhem

Arnhemmers die gebruikmaken van mantelzorg en in een gebied wonen waar betaald parkeren geldt, krijgen wellicht beschikking over meer parkeeruren op hun bezoekersvergunning. De uitbreiding is bedoeld om ervoor te zorgen dat vrienden of familieleden die mantelzorg verlenen, niet hoeven te betalen om te parkeren. Dat meldt de gemeente Arnhem.

Het college van burgemeester en wethouders werkt in overleg met het Steunpunt Mantelzorg aan  een systeem om te bepalen wanneer iemand in aanmerking komt voor de extra uren op de bezoekersvergunning. Voor professionele zorgverleners is een dergelijk systeem niet nodig, daar horen parkeerkosten bij de normale bedrijfsvoering.

Wethouder mobiliteit Martijn Leisink: 'Mensen die in de binnenstad wonen, moeten gewoon hun leven kunnen leiden zonder al te veel op kosten te worden gejaagd. Om die reden is de bezoekersvergunning in het leven geroepen. Mensen die veel zorg nodig hebben, komen met 200 uur bezoekersparkeren echter niet uit. Daarom denken wij aan een verhoging met 500 uur. Het is natuurlijk fijn als mensen mantelzorg willen verlenen aan vrienden of familie. Ik vind dat we er als gemeente alles aan moeten doen om mantelzorgers goed te faciliteren.'

De huidige bezoekersvergunning kost 20 euro aan administratiekosten en geeft recht op 200 uur parkeren in het centrum, of 300 uren in betaalde parkeerzones buiten het centrum. De administratiekosten blijven gelijk, ook als het aantal uren voor mensen die mantelzorg ontvangen wordt uitgebreid.

© Nationale Zorggids