Normal_doofblind

Drie stichtingen voor doven en slechthorenden in Zuid- en West-Nederland hebben een intentieverklaring ondertekend tot nauwere samenwerking. De Reinier van Arkelgroep (Den Bosch), de Stichting Koninklijke Kentalis (St. Michielsgestel) en de Stichting voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening voor Doven en Slechthorenden (GGMD, Gouda) willen hiermee de psychische zorg voor doven en slechthorenden in de regio verbeteren. Dit meldt Kentalis.

Bij dove en slechthorende kinderen, jongeren en volwassenen is de kans op psychische problemen groter dan bij mensen zonder gehoorproblemen. Volgens Kentalis komen in het speciaal onderwijs steeds vaker complexe psychiatrische problemen bij deze doelgroep voor. Ook bestaat het vermoeden dat er sprake is van een behoorlijke onderschatting in de diagnostiek.

Reguliere behandelingen binnen de GGZ sluiten onvoldoende aan op de behoeften van doven en slechthorenden. Ook is de kennis hierover versnipperd en zijn instellingen vaak niet in staat de hulpvraag van cliënten uit de doelgroep op te vangen. De samenwerking van de drie organisaties moet dat veranderen.

Kentalis levert zorg en onderwijs aan mensen met beperkingen in horen en communiceren. GGMD is gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en volwassenen met hoorproblemen. De Reinier van Arkelgroep biedt klinisch gespecialiseerde GGZ aan doven en slechthorenden. De samenwerking van deze drie partijen moet een volledige behandeling op maat bieden aan cliënten.

© Nationale Zorggids