Normal_bord_gehandicapten_rolstoel

Bij veel MS-patiënten wordt vermoeidheid beschouwd als een klacht die bij hun aandoening hoort. In een Amerikaans onderzoek is nu aangetoond dat de vermoeidheid mogelijk een andere oorzaak heeft. Veel mensen met MS (multiple sclerose) blijken zonder het te weten ook te lijden aan slaapapneu. Dat meldt Gezondheidsnet.

Aan een studie in de Universiteit van Michigan werkten 195 MS-patiënten mee. Zij vulden een vragenlijst in waarmee bepaald kan worden hoe groot het risico is op het hebben van slaapapneu. Daarnaast werd in hun medische dossiers gekeken naar factoren die vermoeidheid of slaapapneu kunnen voorspellen. Meer dan de helft van de patiënten (56 procent) bleek een verhoogd risico te hebben op slaapapneu, terwijl slechts bij 21 procent deze diagnose was vastgesteld. Bovendien bleek minder dan de helft van de proefpersonen, van wie bekend was dat ze apneu hadden, hiervoor behandeld te worden.

Patiënten die meer vermoeidheid meldden, bleken vaker een verhoogd risico te hebben op slaapapneu, ook wanneer er rekening gehouden werd met andere factoren die kunnen bijdragen aan vermoeidheid, zoals leeftijd, geslacht, BMI, slaapduur en depressie.

De studie bewijst niet dat sommige MS-patiënten meer last hebben van vermoeidheid omdat ze ook slaapapneu hebben. Wel pleiten de onderzoekers voor meer aandacht bij artsen voor slaapapneu als mogelijke oorzaak van vermoeidheid bij MS-patiënten. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine.

© Nationale Zorggids