Normal_copyright_stockfreeimages_ziek_oudere_bed_drinken

Vakbond Abvakabo FNV heeft onderzocht hoe de vijftig grootse gemeenten in Nederland de thuiszorg in hun gemeente uitvoeren. De bond keek onder meer naar tarieven en de wijze van aanbesteding. Volgens Abvakabo scoorde Hilversum het beste. Emmen en Tilburg kwamen als slechte uit de bus. Dit meldt Leefwijzer.

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten zeer verschillend omgaan met de Wmo Thuiszorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Een aantal gemeenten neemt het bovendien niet zo nauw met de cao-rechten van medewerkers en de kwaliteitseisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Slechts zeventien gemeenten hanteren de laatstgenoemde eisen.

Volgens de vakbond laat het onderzoek zien dat de uitvoering van de thuiszorg in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen met de introductie van aanbestedingen door gemeenten. Gemeenten krijgen meer zorgtaken maar minder budget waardoor zij de tarieven gaan drukken. Hiervan zijn thuiszorgmedewerkers en cliënten de dupe, aldus Abvakabo.

In geen enkele gemeente wordt het adviestarief gehandhaafd van 24,50 euro per uur voor huishoudelijke verzorging. Ook de overname van personeel bij contractwisseling is bij 31 van de vijftig gemeenten niet geregeld. Volgens de vakbond heeft dit een enorme loondump veroorzaakt in de sector.

© Nationale Zorggids