Normal_download__1_

Nierpatiënten waarbij een CT-scan met contrastmiddel gemaakt moeten worden hoeven voortaan nog maar een uur voor aanvang van de behandeling naar het ziekenhuis te komen. In plaats van twee tot drie dagen in het ziekenhuis aan een infuus te moeten liggen is er een nieuwe aanpak die niet alleen tijdwinst oplevert, maar ook de kans op complicaties verkleint. Tevens kan deze behandeling leiden tot een daling van 60 miljoen euro in de Nederlandse jaarlijkse zorgkosten. Dit meldt Niernieuws.nl

Patiënten met een verminderde nierfunctie krijgen in veel ziekenhuizen voor en na afloop van een CT-scan met contrastmiddel een liter zoutoplossing toegediend. Dit is ter bescherming van hun nieren. Het idee is dat de nieren korter blootgesteld worden aan het contrastvloeistof omdat de patiënten meer en sneller moeten plassen door de zoutoplossing. De patiënten moesten daarvoor vaak twee tot drie dagen aan het infuus. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben nu een andere methode gevonden waarbij de patiënten nog maar een kwart liter zoutoplossing toegediend krijgen. Bij deze methode is maar één uur infuustijd nodig. 
 
De nieuwe methode, die momenteel al toegepast wordt in het LUMC, heeft als ander voordeel dat het het risico op acuut hartfalen vermindert. Dit is een bijverschijnsel van de oude methode omdat het hart harder moet pompen door de grote hoeveelheid extra vocht in het lichaam.
 
In Nederland worden ieder jaar 800.000 CT-scans met contrastmiddel uitgevoerd. Per jaar worden 130 000 mensen gediagnosticeerd met een verminderde nierfunctie. Als andere ziekenhuizen, net als het LUMC, deze kortere methode toe gaan passen zou het dus ook grote financiële gevolgen kunnen hebben.
 
© Nationale Zorggids