Normal_zout_isabella

Diabetespatiënten met nierschade kunnen al gunstige gezondheidseffecten bereiken met een kleine beperking van de hoeveelheid zout. De zoutinname van nierpatiënten met diabetes verdient extra aandacht omdat zij bovengemiddeld veel zout gebruiken. Dit komt naar voren uit een gezamenlijk onderzoek van nefrologen van UMCG, Ziekenhuisgroep Twente en Medisch Centrum Leeuwarden. Dat meldt Medical Facts.

Nierschade is vaak het gevolg van diabetes. Voor een goede behandeling zijn zowel medicijnen als een dieet noodzakelijk Uit eerder onderzoek onder nierpatiënten, bij wie de nierschade niet het gevolg is van diabetes, is al bekend dat nierbeschermende medicijnen niet werken bij het gebruik van teveel zout. Hoewel er veel aandacht is voor het dieet van diabetespatiënten, is over hun inname van zout tot dusver weinig bekend.

Voor het onderzoek werd bij een grote groep diabetespatiënten in de urine gemeten hoeveel zout ze daadwerkelijk binnenkregen. Gemiddeld blijkt de zoutinname van deze groep ruim te liggen op twaalf gram per dag. Dit is ruim boven de gemiddelde dagelijkse zoutinname in Nederland (7,5-8,5 gram) en boven de hoeveelheid van zes gram per dag die wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad.

Een groep van 45 patiënten, die gedurende zes weken op een zoutbeperkt dieet werd gezet, verminderde hun dagelijkse zoutinname tot 8.7 gram. Niet alleen hun bloeddruk bleek hierdoor te dalen, maar ook het eiwitverlies in de urine nam met ruim veertig procent af. Volgens onderzoeksleider Gerjan Navis van het UMCG toont het onderzoek aan dat het gebruik van zout door nierpatiënten met diabetes extra aandacht verdient. Er is veel gezondheidswinst te behalen door zelfs een kleine vermindering van de zoutinname.

De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het vakblad Lancet Diabetes Endocrinology.

© Nationale Zorggids