Normal_euro_geld_betalen_consument

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar stelselmatige fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB), op dinsdag 18 maart twee verdachten aangehouden te Dordrecht. Het gaat om een 39 jarige man en een 26 jarige vrouw.

Beide verdachten werken voor een zorgbedrijf uit Dordrecht en Alphen aan de Rijn. Het vermoeden is dat cliënten niet de zorg hebben gekregen waar ze recht op hadden. Om hoeveel geld het in totaal gaat is onderwerp van onderzoek.

Er zijn drie bedrijfspanden in Dordrecht, een bedrijfspand in Alphen aan de Rijn en een woning in Dordrecht doorzocht. Er is beslag gelegd op waardevolle goederen zoals drie auto’s en drie scooters, omdat misdaad niet mag lonen. De politie heeft een vuurwapen in beslag genomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om PGB fraude aan te pakken. Het team is operationeel sinds 1 januari 2013 bij de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Een PGB is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een PGB worden verstrekt. Met een PGB koopt een zorgbehoevende zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. Fraude met PGB ondermijnt de verzorgingsstaat.

© Nationale Zorggids