Logo_oranje

De Buurtmarkt Breedeweg van zorgorganisatie Pluryn is dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Appeltjes van Oranje. De prijs van het Oranjefonds wordt op donderdag 22 mei aan vertegenwoordigers van de Buurtmarkt uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Máxima, op Paleis Noordeinde in Den Haag. Ook Koning Willem-Alexander zal daarbij aanwezig zijn. Dat meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Buurtmarkt Breedeweg is een maatschappelijke onderneming van Pluryn en wordt mede gerund door 28 verstandelijk gehandicapten. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werken hier in de supermarkt, de lunchroom, de bakkerij en de catering. Zo bereiden ze zich voor op een baan bij een gewoon bedrijf. Bijzonder is de samenwerking met boeren uit de omgeving. Daardoor liggen er veel lokale biologische producten in de schappen.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. De uitreiking van de Appeltjes op 22 mei in Den Haag heeft dit jaar als thema 'Samen Meer', met initiatieven waar vrijwilligers zich langdurig inzetten voor kwetsbaren in de samenleving en hen zo betrekken bij de maatschappij.

In de Buurtmarkt is de prijs met gejuich ontvangen. 'Het is een enorme steun in onze rug. We bestaan nu anderhalf jaar en zijn op de goede weg. We bieden mensen een baan en leermogelijkheden en het dorp profiteert mee. Dat wordt gewaardeerd. We behoren tot de drie beste maatschappelijke ondernemingen van Nederland. Een kroon op het werk, echt ongelooflijk', zegt een trotse bedrijfsleider Hans Nelissen.

© Nationale Zorggids