Normal_geld_munten

De nieuwe Wet langdurige zorg is geen vernieuwende wet en maakt de keuze voor een persoonsgebonden budget bijna onmogelijk. Deze conclusie trekt Aline Saers, directeur van de belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo. 

Saers sprak zich uit over de nieuwe wet tijdens een overleg in de Tweede Kamer deze week. Ze vindt het een gemiste kans dat de hervormde wet niet aansluit bij de huidige tijdsgeest. 'De wettekst is gebaseerd op het oude systeem, ervan uitgaande dat zorg wordt gegeven door een instelling. Hoe is het mogelijk, terwijl het kabinet streeft naar langer thuis wonen. Er is zoveel overleg over geweest', aldus Saers.

Per Saldo pleit voor meer keuzevrijheid voor alle mensen die langdurige zorg nodig hebben, ook wanneer zij niet in een instelling wonen. Echt vernieuwend wordt het volgens de organisatie pas wanneer het individu als uitgangspunt wordt genomen. Saers: 'De zorg moet aansluiten op wie die persoon is, hoe zijn leven eruitziet, wat zijn plannen zijn. Laat mensen zelf kiezen hoe ze die zorg willen ontvangen.'

Hierbij zouden er volgens Per Saldo meer keuzemogelijkheden moeten zijn dan zorg in natura (via een instelling) of een pgb (persoonsgebonden budget). Naast een pgb (zorg zelf regelen) moet de zorgvraag financieel omgezet kunnen worden in bijvoorbeeld een persoonsvolgend budget (instellingszorg in zelf te kiezen varianten), aldus Per Saldo.

© Nationale Zorggids