Normal_zwem

In Zwolle lopen de gemoederen hoog op over de opening van een nieuw warmwaterbad voor patiënten met bijvoorbeeld reuma of fibromyalgie. De tarieven in het nieuwe therapiebad van Hogeschool Windesheim liggen veel hoger dan in het oude Hanzebad, dat bovendien al dicht ging voordat het nieuwe bad open gaat. Dat meldt de Stentor.

De Zwolse Gehandicaptenraad (ZGR) spreekt zich op de eigen website uit over de kwestie. 'Cliënten voelen zich in de steek gelaten nu het therapiebad in het Hanzebad al is gesloten en het nieuwe therapiebad bij Hogeschool Windesheim nog niet is geopend', zo schrijft de ZGR. 'Voor reuma- en fibromyalgiepatiënten is het van het grootste belang om regelmatig in een warmwaterbad te kunnen zwemmen om de spieren te ontspannen.' De ZGR verwijst gebruikers van het therapiebad naar baden in Wapenveld en Stadshagen.

Gebruikers van het therapiebad met hevige reuma- of fibromyalgieklachten zwemmen tot wel drie keer per week in het bad. Onder deze gebruikers is grote onrust ontstaan na een brief van eigenaar Hogeschool Windesheim over de nieuwe zwemtarieven. Een kaartje gaat straks 7 euro kosten. Daardoor kost een 10-badenkaart straks 70 euro, terwijl gebruikers van het Hanzebad voorheen voor een 12-badenkaart 52 euro kwijt waren, wat neerkomt op 4,35 per keer. De tarieven gaan derhalve met 38 procent omhoog.

Windesheim gaf eerder al aan 'marktconforme tarieven te willen hanteren'. Dat is ook aangegeven in de samenwerkingsovereenkomst tussen onder meer de gemeente Zwolle en Hogeschool Windesheim. 'Maar marktconform betekent wel gelijkwaardig aan de tarieven die in andere Zwolse zwembaden en zwembaden in de omgeving van Zwolle worden gehanteerd', heeft een gemeente-ambtenaar in een reactie laten weten.

© Nationale Zorggids