Logo_nederlandse_stichting_gehandicapte_kind_logo_nsgk

Wat zou je doen als je burgemeester van Utrecht was? Jongeren met een beperking uit Leidsche Rijn stelden deze vraag aan hun buurtgenoten en filmden het resultaat. Op 26 mei presenteren zij hun film aan de burgemeester Jan van Zanen. De actie maakt deel uit van het project 'We zijn er' van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

NSGK wil jongeren met een handicap een actieve rol geven in hun buurt, maar ziet in de praktijk vaak dat ze weinig contact hebben met buurtgenoten. Met het project 'We zijn er' worden ze erop uit gestuurd om wijkbewoners te interviewen, contacten te leggen of op een andere manier aan de slag te gaan: de één schrijft een wijkkrant, een ander gaat voorlezen in de peuterspeelzaal of taarten bakken voor kinderfeestjes.

De bewoners van Leidse Rijn hadden overigens tips genoeg voor hun burgemeester. Er zijn meer leuke plekken voor jongeren nodig, de oversteek van de busbaan moet veiliger en een vissteiger zou welkom zijn, evenals meer fietspaden en een ouderwetse kroeg.

Het project 'We zijn er' loopt ook in de Nijmeegse wijk Heseveld en zal op nog drie andere plaatsen in Nederland van start gaan. Initiatiefnemer NSGK wil zo veel mogelijk kinderen en jongeren met een handicap in Nederland helpen om te kunnen spelen, leren, sporten, wonen en werken, bij voorkeur samen met leeftijdgenoten zonder handicap.

© Nationale Zorggids