Normal_logo_logo

Zorginstelling Philadelphia heeft afgelopen jaar een afkoopsom van 340.000 euro aan een psycholoog betaald bij ontslag. De instelling voor gehandicaptenzorg zegt dat de psycholoog een langdurig dienstverband en een hoge leeftijd had, waardoor de afkoopsom zo hoog werd. Philadelphia ontslaat dit jaar 20 procent van het personeel in het kader van bezuinigingen. Dit meldt RTL Z. 

Woordvoerster Saskia Speelman van Philadelphia sprak met RTL Z. De instelling ontsloeg de psycholoog vorig jaar als gevolg van een 'zorginhoudelijk verschil van mening', aldus Speelman. Er is een geheimhoudingsclausule van kracht waardoor over de aard van het conflict niets naar buiten gebracht kan worden. 
 
De psycholoog in kwestie behoorde niet tot de bestuurders of directeuren van de instelling. Dat de afkoopsom zo opmerkelijk hoog ligt, wijt Speelman aan het langdurige dienstverband en de leeftijd. “De toegepaste kantonrechtersformule levert dan zo’n bedrag op,” vertelt Speelman. 
 
Er werken op verschillende locaties in Nederland ruim 4600 werknemers bij Philadelphia Zorg. De instelling moet bezuinigen als gevolg van de wijzigingen in de langdurige zorg. 20 procent van het personeel, ofwel 900 voltijdsbanen, worden daarom dit jaar geschrapt. In 2013 had het bedrijf een omzet van 362 miljoen euro; ze schreef een verlies van 14,9 miljoen euro
 
© Nationale Zorggids