Normal_afbeelding_zorginregiohartvanbrabant

Op 1 januari 2015 dragen het Rijk, de Provincie en zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp en onderdelen van AWBZ-zorg over aan de gemeenten. Negen gemeenten in Regio Hart van Brabant werken intensief samen en inventariseren het aanbod in de regio als voorbereiding op het inkooptraject.

De negen gemeenten – Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk – werken samen hard aan het realiseren van de veranderingen per 2015. Zij hebben afspraken gemaakt over wat ze gezamenlijk voor jeugd en ouders organiseren, hoe ze dat doen, en welke ondersteuning ze gezamenlijk inkopen. Het Rijk en de gemeenten hebben besloten tot een zogenoemde ‘zachte landing’. Dit betekent dat 2015 een overgangsjaar is, waarin gemeenten samen met de huidige zorgaanbieders erop toezien dat de jeugdhulp en nieuwe Wmo-ondersteuning die cliënten eind 2014 ontvangen, in 2015 gewoon doorgaat. Daarnaast bestaat er ook ruimte voor nieuwe aanbieders. Dit verschilt per gemeente in de regio.

De gemeenten willen een goed beeld krijgen van de vormen van jeugdhulp en Wmo-ondersteuning waarvoor zij vanaf 2015 verantwoordelijk zijn. Hiervoor hebben zij informatie nodig over de organisaties, de geleverde diensten, productieafspraken, kosten en woonplaats van cliënten. Op dinsdag 10 juni is de website www.zorginregiohartvanbrabant.nl online gegaan. Regio Hart van Brabant vraagt alle zorgaanbieders het zogenoemde uitvraagformulier op deze website in te vullen. Dat kan tot en met maandag 30 juni. De inventarisatie is de eerste fase in het inkoopproces.

© Nationale Zorggids