Normal_prokkel-logo

Op vrijdag 27 juni werden in Utrecht drie Gouden Prokkels uitgereikt aan projecten, waarin de verbinding tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking centraal staat. De prijzen werden uitgereikt door Gerdi Verbeet, juryvoorzitter van de stichting Prokkel.

Er waren prijzen in drie verschillende categorieën. In de categorie Prokkelstage ging de Gouden Prokkel naar Stichting Koppel uit Epe. Dankzij de zussen Meggie en Kari Moors van Koppel kon Rene Blom als stagiair een dag mee op de vrachtwagen, liep Glenn stage bij Go Ahead Eagles en leerde Angelique bloemschikken bij een plaatselijke bloemenwinkel.

De leden van Onderling Sterk Nijmegen wonnen de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie Mensenrechten. Zij gaven een gastcollege over mensenrechten aan leerlingen van het ROC Nijmegen. Het bijzondere van deze Prokkel is, dat het college geheel door mensen met een verstandelijke beperking is bedacht en uitgevoerd.

In de categorie Prokkelen in de Samenleving won ROC Mondriaan uit Leiden het goud. Vanuit het ROC Mondriaan organiseerden 45 derdejaars studenten in totaal elf activiteiten waarbij mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten.

De drie winnende projecten hebben volgens de jury gezorgd voor inspirerende ontmoetingen tussen mensen die anders niet zo makkelijk met elkaar in contact komen. Juryvoorzitter Gerdi Verbeet vindt het belangrijk dat de winnende initiatieven in het zonnetje worden gezet. 'Gouden Prokkels zijn bedoeld om te laten zien hoe inspirerend, divers en leuk ontmoetingen tussen mensen met en mensen zonder beperking kunnen zijn. Met deze prijs wordt dat zichtbaar, en anderen kunnen daar weer inspiratie uit halen.'

De stichting Prokkel organiseert elk jaar een zogenoemde week van het prokkelen. De Prokkelweek vindt traditiegetrouw plaats in de eerste week van juni. Duizenden vrijwilligers organiseren dan in bedrijven, buurten, op scholen en in het verenigingsleven activiteiten die mensen met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact brengen.

© Nationale Zorggids