Normal_wagenziek_auto_jongen

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) heeft in een brief aan minister Edith Schippers (VWS) gevraagd om een passende oplossing te vinden voor het voortzetten van de zorg voor jongeren na hun achttiende verjaardag. Juist voor deze doelgroep is het van belang dat zij na de 'knip' van achttien jaar in de Jeugdwet ook nog aanspraak kunnen maken op dezelfde zorg en expertise. Dat meldt het NIP.

De inzet en bekostiging van brede jeugdhulp (inclusief de Jeugd-ggz) komt vanaf 1 januari 2015 te vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten (Jeugdwet). De zorg voor volwassenen blijft geregeld onder de Zorgverzekeringswet (Zwv). Dat betekent een knip in het regime van verantwoordelijkheden, inkoop en bekostiging bij de leeftijd van 18 jaar en voor (jong) volwassenen met een beperking en/of handicap, van wie de ontwikkelingsleeftijd onder de 18 ligt.

Psychologen en orthopedagogen kunnen zowel in het BIG-register als het Kwaliteitsregister Jeugd worden geregistreerd. Het NIP wijst erop dat de jeugd- en ontwikkelingsexpertise van de professionals die straks zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister Jeugd ook ingezet en vergoed moet kunnen worden voor jongeren die 18 jaar worden of voor jongvolwassenen (ouder dan 18) met een verstandelijke beperking. Het Kwaliteitsregister Jeugd is op dit moment in opbouw; vooralsnog gaat het om NIP-geregistreerde Kinder- en Jeugdpsychologen en NVO-geregistreerde Orthopedagogen Generalist.

© Nationale Zorggids