Normal_gehandicapt2

Horecazaken met personeelsleden met het syndroom van Down zijn, zijn een groot succes. Het aantal horeca-bedrijven met licht verstandelijk gehandicapt personeel is de laatste jaren sterk gegroeid. Volgens restaurantgids Lens.nl telt Nederland ongeveer 40 van dit soort horecazaken. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Terwijl sociale werkplaatsen met moeite het hoofd boven water houden, gaat het erg goed met de horeca-bedrijven met licht verstandelijk gehandicapt personeel. Niet dat ondernemers aan dit soort initiatieven beginnen om er rijk van te worden, zo zegt Jan Willem Grievink van kennisinstituut Foodservice. 'De motivatie komt van binnenuit: een steentje willen bijdragen aan de maatschappij.' Marketingexpert Paul Moers is het hiermee eens. Volgens hem past het bij de tijd. 'Niet alleen geld verdienen, maar ook iets terugdoen voor de samenleving.'
 
Horeca is een populaire sector voor de licht verstandelijk gehandicapten omdat ze hier goed mee uit de voeten kunnen, aldus Grievink. 'Het gaat om eten en drinken: dingen waar ze zich iets bij voor kunnen stellen. Het is voor hen makkelijker een tafel te dekken, dan uit te leggen waarom je de ene en niet die andere surfplank moet hebben.'
 
Ondanks de hogere uitgaven die gebonden zijn aan het hebben van personeel met bijvoorbeeld het syndroom van Down, doen de bedrijven het goed. Paul Moers wijt dit aan de 'waanzinnig sympathieke' personeelsleden. 'Wie zwicht er niet voor die hartverwarmende mensen die zich enorm voor je uitsloven? Nooit poeha, altijd lekker recht door zee. Dat je wat langer op je kop koffie moet wachten, maakt dan toch niet uit?' De ondernemer van Brownies&Downies, dat 12 filialen telt in Brabant en Limburg, stelt zelfs dat lunchrooms waarin verstandelijk gehandicapten werken zo goed gaan dat hij zijn onderneming uit wil breiden en landelijk wil gaan. 
 
© Nationale Zorggids