Normal_frisdrank

Het drinken van suikerhoudende frisdranken lijkt de kans op reuma te vergroten. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarin een verband werd aangetoond tussen het regelmatig drinken van frisdrank en het krijgen van reumatoïde artritis (RA). Het verband bleek het sterkst bij vrouwen boven de 55 jaar. Voor het onderzoek werden alleen vrouwen onderzocht. Dat meldt het Reumafonds.

Wetenschappers uit Boston onderzochten de gegevens van 190.000 vrouwen. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun voedingspatroon, die vergeleken werden met het al dan niet hebben van reumatoïde artritis. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die dagelijks regelmatig een of meer suikerhoudende softdrinks gebruiken, vaker reumatoïde artritis hebben dan vrouwen die deze drankjes zelden of nooit nemen.

Een regelmatige consumptie van frisdrank met suiker werd al eerder in verband gebracht met aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De onderzoekers benadrukken dat er uitvoeriger onderzoek nodig is om het verband met RA vast te kunnen stellen. Ze stellen dat dit onderzoek geen aanwijzingen geeft over een mogelijke oorzaak van het verhoogde risico op reumatoïde artritis.

© Nationale Zorggids