Logo_gemeente_schiedam

Het Gemeentearchief Schiedam wil dit jaar meedoen met de verkiezing voor archiefstuk van het jaar. Bij de stukken die voor de verkiezing www.stukvanhetjaar.nl in aanmerking kunnen komen zit een bijzondere portretfoto uit de negentiende eeuw van een jongen met het syndroom van Down. Dit meldt de gemeente Schiedam.

In oktober is het Maand van de Geschiedenis. Via de website www.stukvanhetjaar.nl presenteren archiefinstellingen hun mooiste of interessantste archiefstuk waarop online gestemd kan worden. Het landelijk thema dit jaar is ‘Vriend en Vijand’. Schiedam doet dit jaar mee, maar niet voordat Schiedammers hebben gekozen welk archiefstuk namens het Gemeentearchief wordt ingezonden.

Het Gemeentearchief Schiedam bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren. Archiefmedewerkers hebben vijf stukken geselecteerd waaruit gekozen mag worden. Een van de stukken is een portretfoto van Floris van Wassenaar, die op 1879 op 14-jarige leeftijd overleed. Wat het portret bijzonder maakt is dat de afgebeelde jongen het syndroom van Down had.

De foto en de overige geselecteerde archiefstukken van Schiedam zijn hier te bekijken.

© Nationale Zorggids