Normal_blinddoek

Welke zintuigen worden geprikkeld wanneer je in het donker gaat hardlopen? Deelnemers aan The Blind Run op zaterdag 11 oktober kunnen ervaren hoe dat is. Zij lopen met een blinddoek onder begeleiding van een loopmaatje rondes om het Griftpark in Utrecht. Het hardloopevenement wordt georganiseerd door vereniging voor blinden en slechtzienden Bartiméus Sonneheerdt. 

The Blind Run is bedoeld om geld in te zamelen voor de vereniging Bartiméus Sonneheerdt om blinde en slechtziende kinderen te kunnen helpen. 'The Blind Run is niet alleen voor blinden die met een loopmaatje willen hardlopen', zegt Hilde van der Vegt van Bartiméus. 'Bij duo's ziende deelnemers krijgt één teamlid een speciale blinddoek om. Voor alle deelnemers, echt blind of geblinddoekt, zal het vooral een persoonlijke uitdaging worden: wie durft zoveel mogelijk rondes van een kilometer hard te lopen vertrouwend op slechts de mondelinge aanwijzingen van je loopmaatje en de verbinding via een lint? Pas dan ervaar je hoe afhankelijk je bent van je zicht maar ook van je loopmaatje, die ervoor moet zorgen dat je goed het parcours doorkomt. Het zal een bijzondere ervaring worden, waarbij het niet gaat om het winnen maar om het dúrven. En je krijgt zeker nog meer bewondering voor de blinde hardlopers op de Paralympics.'

De opbrengst van The Blind Run wordt gebruikt voor betere oogzorg en hulpmiddelen voor blinde en slechtziende kinderen. In Nederland zijn ongeveer 350.000 mensen blind of slechtziend. Daaronder zijn 3000 kinderen. Zij hebben hulp nodig om veilig te kunnen spelen en sporten, goed te kunnen leren op school en op te groeien tot zo zelfstandig mogelijke volwassenen. Een deel van de opbrengst gaat naar het project 'Zicht op mezelf'. Dit is een digitaal en interactief lespakket waarmee kinderen die blind of slechtziend zijn in groep 3 en 4 spelenderwijs leren om te gaan met hun visuele handicap. Andere projecten die door Bartiméus worden gesteund met de opbrengst betreffen onderzoeken naar methoden om beter te leren lezen voor slechtziende kinderen en naar de verbetering van de oogzorg voor kinderen met albinisme, die vaak te maken hebben met oogproblemen.

Meer informatie over The Blind Run is te vinden via www.theblindrun.nl.

© Nationale Zorggids