Logo_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

De patiëntenfederatie NPCF maakt zich grote zorgen over de voortgang van de veranderingen in de langdurige zorg. Directeur Wilna Wind vindt dat de focus teveel is verschoven naar de hoeveelheid taken en de kosten die daaraan zijn verbonden, waardoor er nog weinig aandacht is voor de kwaliteit en het belang van goede keuzes maken. Dat meldt Zorgvisie.

'We zien en horen de feiten en verhalen over enorme druk op prijs, een focus op taakstelling", schrijft Wind. 'We zien en horen nauwelijks iets over kwaliteit, over keuze, over voorkeuren van mensen. Het is volstrekt begrijpelijk dat onder druk van de enorme bezuiniging en het hoge tempo waarin deze gerealiseerd moet worden, er veel stress in de sector ontstaat. We zien met lede ogen aan hoe de aandacht voor geld vele malen groter is dan die voor kwaliteit en voor de gevolgen voor mensen. Daarover hebben wij grote zorgen.'

In een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn uit de patiëntenfederatie haar zorgen over de voortgang van de veranderingen in de langdurige zorg. Wind wil zo spoedig mogelijk met de staatssecretaris overleggen om een ontsporing van de hervorming te voorkomen.

© Nationale Zorggids