Normal_14089975360011_1

(Novum) - Kyteman en zijn orkest hebben maandagavond al hun creativiteit uit de kast gehaald voor een concert voor de doof geboren Vera van Dijk. Mensen konden op internet aangeven welk nummer de muzikant voor haar zou bewerken, en de keus viel op Stay with Me van Sam Smith. Het repertoire van Dries Roelvink, dat ook de nodige stemmen had gekregen, bleef achterwege.

De achttienkoppige band trad op tijdens een besloten concert in Paradiso. Onder de ongeveer vijfhonderd aanwezigen waren veel doven. Het optreden was het eerste concert voor de 19-jarige Van Dijk, vandaar de hashtag #firstconcert.

Van Dijk werd doof geboren, maar kan dankzij een implantaat sinds twee jaar weer beperkt horen. "Ik voel me vereerd dat Kyteman en zijn orkest speciaal voor mij een nummer opnieuw gaan arrangeren", zei ze eerder. "Dat Kyteman mij in staat stelt echt muziek te beluisteren, is voor mij een droom die werkelijkheid wordt."

Kytemans woorden vanaf het podium in de Amsterdamse poptempel werden vertaald door een doventolk, een primeur voor de dirigent. Hij vertelde dat hij en zijn band alleen maar bezig zijn geweest met de muziek, en dat Vera hem veel heeft geleerd over de dovemensenwereld. "Een heel bijzonder proces, het is een nieuwe wereld voor mij."

"Vera is muzikaal onschuldig", sprak Kyteman, die bekende dat hij daar lang naar had gezocht. Of het optreden is gelukt kon hij niet zeggen. "Alleen jullie kunnen horen of het heeft gewerkt."

De blazers, strijkers en percussionisten brachten wervelende klanken ten gehore. Vooral de trombonist en pianist leverden een topprestatie. Ook de zanger en rapper gaven een gepassioneerde bijdrage aan de virtuoze composities, die zoals wel vaker bij Kyteman soms aan de bombastische kant waren. Het publiek wuifde de band echter niets dan lof toe. Het applaus was niet aan dovemansoren gericht.