Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Zorgboerderij De Vierhoeve voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Er zijn structurele tekortkomingen in de zorgverlening en door de directie wordt onvoldoende gestuurd op verbetering hiervan. De Vierhoeve is een voorziening voor dagbesteding en (begeleid ambulant) wonen voor jonge en jong volwassen cliënten met een (licht)verstandelijke beperking en/of een psychiatrische problematiek.

Bij de bezoeken van de inspectie aan Zorgboerderij De Vierhoeve bleken er structurele tekortkomingen in de zorg. Er is sprake van onvoldoende of gebrekkige communicatie tussen bestuurder, medewerkers en cliënten. Het beleid is onvoldoende bekend bij medewerkers of nog onvoldoende geïmplementeerd. De rolverdeling tussen directeur/eigenaar en de medewerkers is onduidelijk. Verder is de medicatieveiligheid niet geborgd, hebben cliënten onvoldoende dagbesteding en onvoldoende dagbesteding die past bij hun wensen en schiet scholingsbeleid tekort. Het beleid rond vrijheidsbeperkende maatregelen en de dossiervoering is niet op orde, risico-inventarisaties ontbreken, vakinhoudelijke specialisten zijn onvoldoende beschikbaar en het kwaliteitssysteem functioneert onvoldoende.

De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de normen binnen zeer korte termijn worden nageleefd. In de periode van verscherpt toezicht moet de instelling de IGZ op de hoogte houden van de voortgang in de verbeteringen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De IGZ blijft Zorgboerderij De Vierhoeve met (on)verwachte bezoeken volgen tot de zorg weer in orde is.

© Nationale Zorggids