Normal_blausen_0603_largeintestine_anatomy

Shit! de film, een documentaire over het leven met een chronische darmziekte, gaat 6 september in première. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) is nauw betrokken bij de productie. Doel van de documentaire is darmziektes en de gevolgen die zij hebben op het dagelijks leven bekend en bespreekbaar maken. Dit meldt CCUVN. 

Programmamaker Gideon Levy volgt in de documentaire een moeder en haar kind, twee jonge vrouwen en een vader. Levy: “De film geeft een getrouw beeld van het leven van mensen met crohn of colitis ulcerosa. Wat is de dagelijkse impact op dat leven, op je relatie, partner of gezin? En we laten alle keuzes zien die deze mensen moeten maken: de dagelijkse medicijnen, wel of niet opereren, doe ik mee aan een medical trial (onderzoek), dat soort dingen.”
 
Een documentaire die het leven van patiënten met een chronische darmziekte in beeld brengt is een lang gekoesterde droom van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland. 1 op de 300 Nederlanders lijdt aan een onzichtbare en vaak met schaamte gepaard gaande darmaandoening. Met de film wil de CCUVN meer begrip creëren voor de ziektes. Levy probeert dit ook: "Hopelijk doorbreken we ook een aantal taboes: hoe is het om met een stoma te leven bijvoorbeeld of wat een hel een wc-bezoek kan zijn." Wereldwijd lijden 5 miljoen mensen aan chronische darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 300 jongen kinderen ofwel colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Dat aantal stijgt verontrustend snel.
 
© Nationale Zorggids