Normal_volgnummerautomaat_nummertje_trekken

De Nierstichting start deze week met een campagne om aandacht te vragen voor de lange wachttijd voor nierpatiënten die op de wachtlijst staan voor een donornier. Met de actie Stop het wachten! hoopt de stichting het aantal patiënten dat jaarlijks overlijdt voordat er een donornier beschikbaar is, terug te dringen. Dat meldt de Nierstichting.

De gemiddelde wachttijd voor een donornier is bijna vier jaar. In Nederland zijn er 6.500 mensen die moeten dialyseren om in leven te blijven. Deze patiënten zitten zo'n drie keer per week vier uur lang aan een dialyseapparaat, waarmee hun bloed wordt gespoeld. Een dialyse heeft veel impact op zowel het lichaam als op de levenskwaliteit van een patiënt en biedt slechts een tijdelijke oplossing. Jaarlijks overlijdt een op de zes dialysepatiënten. Transplantatie is vaak de beste oplossing, maar de wachtlijst voor een donornier is te lang. Er is een groot tekort aan donornieren. Eind 2013 stonden 735 nierpatiënten op de wachtlijst. Volgens de Nierstichting komt jaarlijks voor 200 mensen op de wachtlijst een donornier te laat.

Op 8 september start de Nierstichting met de campagne ‘De wachtlijst moet korter!’. Hiervoor zijn campagneposters en commercials gemaakt die aandacht vragen voor het wachten van nierpatiënten, in schril contrast met de dagelijkse ergernissen waarbij wel eens gewacht moet worden, bijvoorbeeld in een file, bij een bushalte of aan de kassa. Daarnaast roept de Nierstichting iedereen op om met een foto via Facebook (Facebook.com/stophetwachten) en/of Twitter (#stophetwachten) zijn alledaagse wachtmomenten bij bijvoorbeeld de bakker, de tandarts, een museum of voor de koffieautomaat in beeld te brengen om daarmee aandacht te vragen voor het probleem. Meer informatie over de campagne is te vinden via Nierstichting.nl.

© Nationale Zorggids