Logo_jdrf__diabetes_1

De stichting JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) heeft gisteravond bijna 2 miljoen dollar gedoneerd aan onderzoek naar Type 1 Diabetes (T1D). Dat gebeurde tijdens een informatieavond over T1D in het Radboudumc in Nijmegen. Met de donatie geeft JDRF een boost aan drie veelbelovend onderzoeken waarmee de oplossing voor T1D weer een stapje dichterbij komt, zo meldt de stichting in een persbericht.

In Nederland hebben ongeveer 150.000 mensen T1D, waaronder 15.000 kinderen en jongvolwassenen. T1D is een auto-immuunziekte met ingrijpende gevolgen. Bij T1D maakt het lichaam geen insuline aan waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties zoals hart-, oog en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. Mensen met T1D moeten voortdurend hun bloedglucosespiegel in de gaten houden, dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen of 24 uur per dag een insulinepomp aan het lichaam dragen.

Dr. Henk-Jan Aanstoot van het Nederlandse diabetescentrum Diabeter ontving 1 miljoen dollar voor onderzoek naar biomarkers in T1D, in samenwerking met prof. dr. Wolffenbuttel (UMCG). Prof. dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum ontving een cheque ter waarde van 500.000 dollar voor zijn onderzoek naar een vaccin voor T1D. Dr. Françoise Carlotti ontving een cheque ter waarde van 400.000 dollar voor haar onderzoek naar de regeneratie van bètacellen.

© Nationale Zorggids