Normal_congres_publiek__compfight_

(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) spreekt de komende maand met wethouders uit vierhonderd gemeenten over de grootschalige veranderingen die 1 januari worden doorgevoerd in de zorg. In vijftien bijeenkomsten spreekt hij vanaf maandag per keer met een groep van dertig à veertig wethouders.

Daarmee hoopt de bewindsman een goed beeld te krijgen van de voortgang die de wethouders boeken met de organisatie van zorgtaken in hun gemeente. De gemeenten zijn vanaf volgend jaar onder meer verantwoordelijk voor de dagbesteding van ouderen en gehandicapten en voor de jeugdzorg.

Driekwart van de gemeenten heeft op dit moment echter nog steeds geen contracten gesloten met jeugdzorginstellingen. Het risico bestaat daarmee dat kinderen vanaf 1 januari geen hulp meer krijgen. Van Rijn liet eerder al weten zich geen zorgen te maken. Uiterlijk 1 november moeten gemeenten alle contracten rond hebben.

Om Nederlanders op de hoogte te stellen van alle veranderingen in de zorg lanceert de bewindsman vanaf oktober een grote publiekscampagne. Onder meer op radio en televisie worden mensen geïnformeerd over de veranderingen in de zorg. Uitgangspunt daarvan is mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Zij moeten vaker een beroep doen op familie en vrienden.