Logo_gemeenten__nederland

Ruim de helft van de gemeente-ambtenaren ziet de overheveling van taken op het gebied van zorg, jeugd en werk niet met vertrouwen tegemoet. Een op de vijf ambtenaren verwacht zelfs dat het een chaos wordt wanneer gemeenten vanaf 1 januari 2015 de verantwoordelijkheden overnemen van rijksoverheid en provincies. Dat meldt Trouw. 

Dat komt naar voren uit een enquête van het NCRV-programma Altijd Wat en Binnenlands Bestuur. Hiervoor werden 975 gemeente-ambtenaren en -bestuurders bevraagd over hun verwachtingen van de decentralisatie. Twee derde van de ambtenaren vindt de decentralisatie op zich een goed idee, maar is minder goed te spreken over de voorbereiding. Mede door het beschikbare budget en menskracht waarmee de overheveling moet worden gerealiseerd vertrouwt niet iedereen op een goede afloop. Vooral ambtenaren in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners spreken hun pessimisme uit: een kwart van hen denkt dat het een warboel wordt. Als grootste knelpunt noemen de ambtenaren de overheveling van de jeugdzorg.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) kondigde vorige week al aan dat hij in de komende tijd in gesprek zal gaan met wethouders en ambtenaren uit het hele land. 'Overal waar ik kom, blijf ik er voor pleiten dat alle betrokkenen - en zeker ook de gemeenteambtenaren die er heel dicht opzitten - aan de bel blijven trekken over alles wat niet goed loopt', aldus Van Rijn.

© Nationale Zorggids