Normal_astma_inhalator_inhaler_pufje_509px-asthmainhaler_wiki_-c_

Medicijnen met cortisol, zoals prednison en middelen tegen astma, reuma, eczeem en spierziekten, kunnen ernstige psychische problemen veroorzaken. Dat schrijft een groep wetenschappers in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Psychiatry. Zowel artsen als patiënten zijn zich te weinig bewust van de risico's van cortisol. Dit meldt de Volkskrant.

Het middel prednison wordt in Nederland jaarlijks verstrekt aan zo'n half miljoen mensen. Volwassenen die gedurende ten minste drie maanden 20 milligram of meer cortisol slikken, lopen een vijf keer zo grote kans om ernstig verward te raken door bijvoorbeeld een delirium. Ook kampen zij vier keer zo vaak met manisch gedrag en twee keer zo vaak met een depressie. Daarnaast komt zelfdoding en pogingen daartoe zeven keer vaker voor bij mensen die middelen met cortisol gebruiken.

Cortisol is een bijnierschorshormoon dat zeer effectief kan zijn tegen ontstekingen, infecties en allergische reacties. Het zit in zalf, druppels, pillen, infusen en inhalators. Volgens de auteurs van het artikel wordt in de bijsluiter wel gewaarschuwd voor milde psychische klachten, zoals stemmingswisselingen. Dit soort klachten doet zich voor in ongeveer de helft van de gevallen. In een reactie op het artikel zegt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat ernstige psychische bijwerkingen vooral voorkomen bij hoge doseringen en langdurig gebruik. 'Daarom wordt in Nederland vaak met korte 'stootkuren' gewerkt en met lage onderhoudsdoseringen.'

© Nationale Zorggids